Dünyadaki Hiçbir Milletin Hekimi Türk Hekimi Kadar Fedakar Değildir.

Prof. Dr. Bingür Sönmez’in hekimlerimiz ile ilgili kaleme aldığı yazı bizler için moral ve motivasyon kaynağı olabilir. Göz hekimleri olarak, Covid 19 virüsü ile ilgili ilk bildirimleri yapan ve daha sonra yine bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiren Çinli göz hekimi Li Venliang’ın öyküsünü biliyoruz. Yine Çin’de Covid 19 epidemisinde 1.716 doktor ve hemşirenin hastalarını tedavi ederlerken korona virüs ile enfekte oldukları ve bu kişilerden 6’sının hayatını kaybettiği İran’da 70 sağlık personelin, İtalya’da 18 doktorun hayatını kaybettiği basında yer aldı.

Türkiye’de son 2 hafta içinde 2.000’e yakın Covid 19 testi pozitif hasta ve 44 kayıp yayınlanırken, tüm umudumuz kayıpların bu rakamlar ile sınırlı kalması ve sağlık çalışanlarından kayıp olmaması.

Her ne kadar öğrencilik yıllarımızdaki halk sağlığı derslerinden; Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren sıtma, trahom, şarbon ve tüberküloz hastalıklarına karşı verilen ve kazanılan savaşları bilsek de, tifüs hastalığına karşı verilen savaşı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in yazısından öğreniyoruz veya hatırlıyoruz. Sarıkamış Kafkas cephesinde pek çok genç hekimin tifüs hastalığına karşı büyük bir özveri ile savaştıklarını pek çok genç askerin hayatını kurtardıklarını anlatır. Sarıkamış Kafkas cephesinde; 181’i pratisyen hekim, 12’si cerrah, 36’sı eczacı, 1’i diş hekimi, 11’i tıp fakültesi öğrencisi olmak üzere 242 sağlık çalışanın hayatını kaybettiği bilinmektedir. Yine, Bingür Hoca’nın yazısından 1914-1916 yılları arasında ordudaki mevcut 1.202 muvazzaf hekimden 163’ünün, 1.283 yedek subay hekimden 187’sinin kaybedildiğini, kaybın %12,5 oranı ile örneğin o dönem Alman ordusundaki kaybedilen hekim oranı olan %5,4’ün 2 katı olduğunu öğreniyoruz. Bu yazıdaki bir diğer üzücü bilgi de; 2 hekimin ürettiği tifüs aşısını önce kendilerinde ve hekim arkadaşlarında denedikleri ve bu hekimlerde üçünün yaşamını kaybettiği bilgisidir.

Düzenleyen: Dr. Feyza Önder